به گزارش پایگاه خبری گلستان جوان، سوم خرداد، نماد و مظهر شجاعت و جانفشانیهای دلیرمردان و شیرزنانی است که با سلاح ایمان و استقامت در پاسداشت آرمانهای امام راحل (ره) و انقلاب و خودباوری در برابر تمامیت خواهی و ستمگری استکبار و رژیم بعث عراق و متحدانش ایستادند.
نکوداشت این رخداد بزرگ تاریخی در حقیقت تقدیر از جانفشانیها و رشادتهای فرزندان غیور ایران عزیزمان و همچنین تداوم در عزم و باورهای اصیل دفاع از ارزشهای انقلاب شکوهمند اسلامی نوبنیان در آن زمان بوده است.
«واقعه آزادی خرمشهر از دور فقط یک حادثه تاریخی است که برای ملت ایران هیجان آور و افتخارآمیز است؛ ولی از نزدیک، این قضیه شبیه یک معجزه بزرگ بود». این جمله از سخنان گوهربار رهبر انقلاب اسلامی در اول خرداد ماه ۱۳۸۱ است که به موضوع عملیات بیت المقدس اشاره دارند.
این عملیات، در منطقه جبهه جنوبی (غرب رود کارون)، با رمز عملیات یا علی ابن ابیطالب علیه السلام، در تاریخ ۱۰ اردیبهشت ماه تا سوم خرداد ماه سال ۱۳۶۱ آغاز شد، مهمترین اهداف آن آزادسازی شهرهای خرمشهر و هویزه؛ همچنین خارج کردن شهرهای از برد توپخانه دشمن بود. موشن گرافی خبرگزاری تسنیم در خصوص این عملیات افتخارآمیز را ببینید:
عملیات بیت المقدس
منطقه عملیات: جبهه جنوبی: غرب رود کارون
رمز عملیات: یا علی بن ابیطالب علیه السلام
تاریخ عملیات: ۱۰ اردیبهشت ماه تا سوم خرداد ماه سال ۱۳۶۱
مهمترین اهداف: آزادسازی شهرهای خرمشهر و هویزه؛ همچنین خارج کردن شهرهای از برد توپخانه دشمن.
وسعت منطقه آزاد شده: ۵۳۸۰ کیلومتر مربع
رژیم بعث عراق با اشغال خرمشهر میکوشید مهمترین اهرم فشار خود را برای واداشتن ایران به شرکت در مذاکرات صلح، حفظ کند. متقابلاً آزادسازی این شهر میتوانست نماد اثبات برتری ایران در جنگ تحمیلی باشد.
با توجه به اهمیت این منطقه در تعیین سرنوشت جنگ، عملیات «بیت المقدس» را سپاه و ارتش طراحی و اجرا کردند.
عملیات پشتیبانی را قرارگاه فجر که از عملیات «فتح المبین» در منطقه مانده بود؛ در فکه انجام داد و حدود ۲۰۰۰ اسیر گرفت.
در منطقه عملیات اصلی، در مرحله اول، جاده اهواز – خرمشهر از کیلومتر ۶۸ تا کیلومتر ۱۰۳ تصرف، تثبیت و کلیه رخنهها ترمیم شد.
در مرحله دوم، ضمن آزادسازی مسافت بیشتری از این جاده، پیشروی به سمت مرز در محدوده ایستگاه «حسینیه» آغاز شد.
رژیم بعث عراق هراسان از تکرار «فتح المبین»، از منطقه وسیعی شامل پادگان حمید، هویزه و جفیر، ۲ لشکر خود را عقب کشید تا آنها را از انهدام برهاند.
در مرحله سوم، تهاجم برای آزادی خرمشهر آغاز شد، اما هوشیاری و تمرکز نیروهای دشمن در خطوط پدافندی موجب شد، ماموریت نیروهای خود به انجام نرسد.
در مرحله چهارم که قرارگاه فجر نیز در کنار سه قرارگاه قدس، فتح و نصر وارد عملیات شده بود، انسداد جاده خرمشهر – شلمچه و تامین «نهر عرایض» و «پلنو» موجب شد که نیروهای بعثی تسلیم شوند و در نتیجه خرمشهر در ساعت ۱۱ صبح روز سوم خرداد ماه سال ۱۳۶۱ آزاد شود.
در این عملیات هشت لشکر و ۱۵ تیپ مستقل رژیم بعث از ۵۰ تا ۸۰ درصد آسیب جدی دیدند.
Friday, 13 September , 2024