مجلس شورای اسلامی برای همگام شدن با تحولات روز جامعه، نیازمند ایجاد زمینه‌ای برای حضور چهره‌های تازه‌نفس و نخبگان جوان است. تصویب قانونی برای ایجاد توازن میان تجربه و نوگرایی می‌تواند به پویایی بیشتر مجلس و بازسازی سرمایه اجتماعی کمک کند.

به گزارش سرویس سیاست داخلی پایگاه خبری گلستان جوان، یکی از موضوع‌های اساسی نظام قانون‌گذاری در ایران، فقدان گردش نخبگان و حضور مستمر چهره‌های تکراری و بعضاً ازکارافتاده در صحن مجلس است. در شرایطی که کشور بیش از هر زمان دیگر نیازمند ایده‌های نو، جسارت در تصمیم‌گیری، و شناخت دقیق از تحولات اجتماعی و فناوری است، ادامه حضور نیروهایی که با فضای امروز جامعه ناآشنا یا بی‌ارتباط‌اند، می‌تواند به بروز شکاف بیشتر میان ساختار قدرت و بدنه مردم منجر شود.
مجلس شورای اسلامی باید آیینه تمام‌نمای ملت باشد. اما واقعیت آن است که امروز این آیینه غبار گرفته و تصویر روشنی از جامعه جوان، پرانرژی و خواهان تغییر ایران منعکس نمی‌کند. آمارها نشان می‌دهد که میانگین سنی نمایندگان در ادوار مختلف به‌طور معناداری بالاتر از میانگین سنی جمعیت کشور بوده و این شکاف در سال‌های اخیر عمیق‌تر نیز شده است.

از این رو، لازم است مجلس شورای اسلامی به‌عنوان نهاد قانون‌گذار، پیشگام در اصلاح خود باشد و قانونی را به تصویب برساند که از یک‌سو مانع تداوم حضور مادام‌العمر برخی چهره‌ها در کرسی‌های نمایندگی شود، و از سوی دیگر، راه را برای ورود نسل جدید، متخصص، متعهد و هم‌سو با واقعیت‌های جامعه باز کند.

طرح «جایگزینی نسل» یا هر نام دیگری که به آن داده شود، می‌تواند محدودیت‌هایی مشخص برای تعداد دوره‌های متوالی نمایندگی ایجاد کند، سقف سنی برای داوطلبان معین نماید، و مشوق‌هایی برای حضور جوانان، زنان و نخبگان علمی و فرهنگی در فرآیند انتخابات در نظر گیرد. در کشورهای مختلف نیز چنین سازوکارهایی برای تضمین پویایی نهادهای قانون‌گذاری وجود دارد و ایران نیز نمی‌تواند از این قاعده مستثنا باشد.

مردم از مجلس، نه فقط انتظار تصویب قوانین، بلکه خواستار نوسازی و بازتعریف نقش و کارکرد آن هستند. تحقق این خواسته، تنها در گرو شجاعت نمایندگان برای اصلاح سازوکارهای درونی و کنار رفتن داوطلبانه چهره‌هایی است که زمانی مفید بودند اما اکنون نیاز به جانشینی نیروهای تازه‌نفس دارند.

وقت آن رسیده که مجلس، با تصویب چنین قانونی، گام بلندی در راستای اعتمادسازی و بازگشت سرمایه اجتماعی بردارد.