دست ما با قلم سازگارتر است تا با تفنگ؛ اما آنجا که شیطان و اولیای او با تفنگ بر جهان و جهانیان حاکمیت یافته اند، ما را چاره‌ای دیگر نیست مگر آنکه تفنگ برداریم، و از حق و عدالت و مظلومین دفاع کنیم.

به گزارش پایگاه خبری گلستان جوان، همزمان با سالروز شهادت مرتضی آوینی در ٢٠ فروردين ماه که از او به عنوان سید شهیدان اهل قلم یاد می شود. مستندي از اين شهيد از صداوسيما پخش كه با حواشي همراه بود. ابتدا اشاره ای می کنم به گفته شهید سید مرتضی آوینی از بین هزاران متن زیبا و سراسر معرفت او، آنجا که گفت: دست ما با قلم سازگارتر است تا با تفنگ؛
اما آنجا که شیطان و اولیای او با تفنگ بر جهان و جهانیان حاکمیت یافته اند، ما را چاره‌ای دیگر نیست مگر آنکه تفنگ برداریم، و از حق و عدالت و مظلومین دفاع کنیم.

تلویزیون به مناسبت گرامی داشت یاد و خاطر شهید آوینی مستند سریالی با نام «آقا مرتضی» تهیه کرد که پخش اولین قسمت‌های این مستند سریالی با اعتراض خانواده شهید آوینی مواجه شد. مستند هفت قسمتی «آقا مرتضی» به کارگردانی سیدعباس سیدابراهیمی و تهیه‌کنندگی مهدی مطهر محصول سازمان هنری رسانه‌ای اوج با تاکید بر روایتی بدون سانسور از زندگی شهید سیدمرتضی آوینی است.

مریم امینی همسر او و حسین معززی نیا داماد این خانواده، و همچنین محمدعلی شعبانی سازنده مستند «انحصار ورثه» طی یادداشت‌ها و مصاحبه‌هایی از مستند «آقا مرتضی» انتقاد کرده‌اند.

محمدعلی شعبانی، سازنده مستند «انحصار ورثه» از استفاده بدون اجازه از بخش‌هایی از مستند خود در این فیلم گلایه کرد و خواستار توقف پخش آن از تلویزیون شد. مریم امینی، همسر شهید آوینی هم نامه‌ای با موضوع توقف بلادرنگ پخش «آقا مرتضی» به حمید شاه‌آبادی، معاون سیما نوشت و گفت: این نمی‌شود که یک نفر جزئیاتی از زندگی خصوصی شخصیتی بزرگ را بدون اطلاع خانواده او فیلم کند و به خورد مردم بدهد. روایت دوره جوانی ایشان براساس کدام استناد است وقتی هیچ‌کدام از افراد خانواده آن‌ها را تایید نکند؟

متن یادداشت مریم امینی به شرح زیر است:

این روز‌ها به بهانه‌ی پخش سریال تلویزیونی گاندو، نام «مؤسسه‌ شهید آوینی» و آقای مجتبی امینی، مدیر عامل پیشین آن به عنوان تهیه‌کننده‌ی سریال، زیاد مطرح می‌شود. یادداشت مریم امینی، همسر مرتضی آوینی درباره اقدام غیرقانونی موسسه شهید آوینی

خانواده شهید آوینی لازم می‌داند به اطلاع عموم برساند که این نام که قانوناً پس از شهادت سید مرتضی آوینی باید به خانواده تعلق می‌داشته به سبب بعضی بی‌قانونی‌ها در اختیار مؤسسه دیگری قرار گرفته که هیچ‌یک از اعضای خانواده در آن حضور نداشته‌اند، با آن همکاری نکرده‌اند و اطلاعی از ساز و کار آن ندارند.

سرانجام پس از دوندگی‌های فراوان سال پیش این نام به مؤسسه‌ای باز پس داده شد که زیر نظر خانواده اداره می‌شود، و نام مؤسسه‌ قبلی به انتخاب مدیرانشان به «مؤسسه‌ آرای شهید آوینی» تغییر یافت.

در کمال تعجب، مؤسسه به نام انتخابی خود وفادار نماند و فعالیت‌هایش را کماکان با همان عنوان قبلی ادامه می‌دهد. گویی تنها جایی که این تغییر نام را به رسمیت می‌شناسد، دفتر ثبت شرکت‌هاست! مدیر محترم مؤسسه هم ظاهراً این موضوع را فراموش کرده‌اند و با استفاده از عنوان پیشین به معرفی خود می‌پردازند. حال آنکه «آرای شهید آوینی» هم قابلیت کافی دارد برای آنکه مؤسسه‌ای را به نام خود مزین کند.

خانواده‌ی شهید آوینی فارغ از مجادلات مرتبط با سریال «گاندو» و بحث‌های محتوایی آن، اعلام می‌کند که در «مؤسسه‌ آرای شهید آوینی» نقشی نداشته و انتظار دارد آن مؤسسه خود را به رعایت قوانین نظام جمهوری اسلامی ملتزم بداند، کلیه‌ی فعالیت‌های خود را با نام جدیداً ثبت‌شده‌اش ادامه دهد و موجب سردرگمی مخاطبان نشود.

مریم امینی ـ همسر شهید سید مرتضی آوینی

 

 

از جمله نکات این مستند که زوایای تازه‌ای از زندگی شهید آوینی را نشان می‌دهد، اشاره به غزاله علیزاده -نویسنده مشهور که در دهه هفتاد خودکشی کرد- است.
در این‌باره مریم امینی – همسر سیدمرتضی آوینی – هم با اشاره به نامه‌ای که برای توقف پخش مستند «آقا مرتضی» به معاون سیما (حمید شاه‌آبادی) نوشته است، بیان کرد: من در این نامه ذکر کرده بودم که انتظار پاسخ فوری شما (شاه‌آبادی) را دارم، ولی هیچ جوابی نگرفته‌ام. با این حال حتما پیگیری حقوقی می‌کنم. در نامه هم نوشته بودم و می‌خواستم تلویزیون پای خود را از ماجرا کنار بکشد که ما فقط با تهیه‌کننده مستند کار داشته باشیم، اما به هر حال جریان هنوز ادامه دارد.
او افزود: دلیل درخواست ما کاملا واضح و روشن است. این نمی‌شود که یک نفر جزئیاتی از زندگی خصوصی شخصیتی بزرگ را بدون اطلاع خانواده‌اش فیلم کند و به خورد مردم بدهد؛ آن هم با این ابتذال و بدون این‌که من خبر داشته باشم. اصلا مگر چنین چیزی ممکن است؟ آیا قانون این اجازه را می‌دهد که با حریم شخصی یک نفر چنین کاری کرد؟ روایت دوره جوانی ایشان (مرتضی آوینی) براساس کدام استناد است وقتی هیچ کدام از افراد خانواده آن‌ها را تایید نکند؟
امینی اضافه کرد: وقتی بخش اول مستند را دیدم واقعا احساس کردم یک تعرض به خانواده‌ام صورت گرفته و زیر پا گذاشتن حریم خانواده را با پرده‌دری و وقاحت باور نمی‌کردم. ضمن این‌که استفاده از راش‌هایی که متعلق به تهیه‌کننده این مستند نیست هم حیرت‌آور است و راه را برای شکایت صاحبان دیگر فیلم‌ها باز می‌گذارد.

 

حسین معززی‌نیا، منتقد و داماد خانواده آوینی هم واکنشی تند به پخش این مستند نشان داد و نوشت: به این فکر می‌کنم روایت «بدون سانسور» دیگر چه صیغه‌ای است؟ کدام سانسور؟ در همه سال‌هایی که از شهادت آوینی گذشته فقط با یک قلم سانسور پایدار و جان‌سخت درباره‌اش سر و کار داشته‌ایم که عبارت است از پنهان کردن این واقعیت که همان کسانی که در یک سال آخر حیاتش او را طرد و به خروج از دایره «حزب‌اللهی‌ها» متهم کردند، ۲۸ سال است زیر نامش سینه می‌زنند.

از سوی دیگر، سیدابراهیمی کارگردان مستند «آقا مرتضی» درباره اعتراض خانواده شهید گفته است: مشکل این است که خانواده شهید آوینی تصور می‌کنند غیر از خانواده کسی حق ندارد به این شهید بپردازد. هدف ما این بود مستندی جامع از شهید آوینی بسازیم و با توجه اینکه بیش از ۲۰ سال از شهادت ایشان گذشته، تصمیم گرفتیم از برخی آثاری که درباره شهید ساخته شده بود، کمک بگیریم. ما پیش‌تر روی کتابی با موضوع شهید آوینی کار می‌کردیم که بعد‌ها به پژوهش‌های مستند «آقا مرتضی» تبدیل شد. برای این پژوهش‌ها سراغ خانم امینی (همسر شهید آوینی) رفتیم که برخوردی تند با ما داشتند. خانواده شهید تصور می‌کنند کسی نباید به ایشان بپردازد، در حالی که شهید آوینی بُعد ملی دارد.

 

توضيحات زرشناس درباره برخى حواشى مستند آقا مرتضى و نقل سخنانى پيرامون نوع روابط تيم كيهان و شهيد آوينى

حاج حسين شريعتمدارى و آقا مرتضى با هم رفاقت داشتند.

شهريار زرشناس در ويديويى كه در اختيار خبرگزاري دانا قرار داده، درباره نقل قولى از او كه سالها پيش ضبط شده و اخيرا در مستند آقامرتضى منتشر شده، توضيحاتى ارائه داده است.